tisdag 5 januari 2010

Yttrandefrihet på internet


Internet har blivit en slags fristad där man kan uttrycka elakheter till andra människor och tros då gömma sig bakom sin dataskärm och sitt IP nummer och på så sätt komma undan med hot, förolämpningar eller grova trakasserier. Internet är ingen fristad, internet är numer många människors arbetsplats.
Internet har blivit en plattform för så mycket och där så många olika människor samlas.

Nu menar jag främst bloggar i alla dess former så som microblogg, 
twitter och den ursprungliga dagboks bloggen. 
Under 00'talet växte den provocerande bloggen fram och först ut var den numer ödmjuka Alex Schulman, då han startade sin blogg på stureplan.se under bloggdomänet Att vara Alex Schulman.
Efter ett tag så visste alla vem Alex Schulman var, då han upprörde och provocerade. Alex Schulman och hans dåvarande fru Katrin Schulman rivstartade deras karriärer på att vara elaka. Dom e-mobbade andra offentliga människor i Sverige som tillexempel Marcus Birro som ofta fick stå ut med Alex's trakkaserier.
När Alex blogg på Stureplan lades ner i April 2007 efterföljde en våg av andra bloggare som nu visste att du blir känd genom att vara provocerande och elak.

Katrin Zytomierska tidigare Alex Schulman hustru fortsatte med sin blogg och på samma spår med att provocera och otillåtliga yttranden. Hon har idag expanderat sin karriär och är väldigt efterfrågad just på grund av sin ostyrda ärlighet. Hon har bland annat varit programledare för Idol eftersnack och sänder på radiostationen the Voice varje torsdag där hon har skapat massvis med rubriker och skapat bråk med tillexempel Carolina Gynning, Blondinbella och Andreas Kleerup där hon i radio gick ut och kallade honom för knarkare.

Organisationen Friends jobbar för att motarbeta mobbning, de har gjort en enkätundersökning om e-mobbning, där det tydligt kommer fram hur vanligt e-mobbning är. Jag tycker inte alls det är okej att internet just nu fungerar som ett låtsas land där miljoner med människor vistas dagligen och där det skrivs så elaka och grova saker till människor bakom dataskärmar och där man kommer undan med det. Vi har yttrandefrihet i Sverige, vi ska få lägga ut bilder på oss själva eller texter om våra åsikter utan att få kommentarer som '' Hur kan du tycka så idiot!'' eller '' Jag tycker synd om dig som vaknar med det där ansiktet varje dag''. 

Det är framförallt ungdomar som skriver och läser bloggar, en bloggare som går under domänet Kissie skriver ofta om vikthets och hur smal man måste vara och att låren inte ska gå ''ihop''. Nu har det kommit fram genom en annan blogg att ‘’Kissie’’ var med och påverkade till att en ung tjej tog livet av sig för att hon inte tyckte att hon levde upp till kroppsidealet ‘’ Kissie’’ förespråkade. I blogginlägget som Kissie följde upp med tar hon inget ansvar till hennes texter eller tar åt sig att hennes texter kan skada svaga ungdomar med dåligt självförtroende som läser hennes blogg.

Jag tycker absolut att internet har blivit en fantasivärld där inga lagar gäller och där politikerna står maktlösa inför att lagstifta om diverse skyddande lagar.
Man kan inte skriva vad som helst på internet, man får inte trakassera andra människor genom sin dator.


Att man sitter och skriver sina trakasserier på ett tangentbord gentemot att man säger det med tal gör det inte mer okej. I bloggvärlden är det mer än regel än ett undantag att man provocerar för att bli uppmärksammad. Blondinbella som länge var Sveriges största blogg och som ''slog igenom'' som sjuttonåring fick hatbrev skickade till sin hemadress, hennes vänner blev misshandlade för att dom synts med henne i bloggen och hon kunde inte vistas på platser  för då blev hon attackerad med glasflaskor. Det är en otroligt hemsk utveckling hur bloggfenomenet har blivit en plats att trakassera och trampa på andra människor i hopp om att komma någonstans med sin hemsida.


Hur långt ska detta gå? Hur länge ska detta tolereras och kan vi som läsare kräva förbättring eller är det så att vi liksom hat-älskar dessa bloggare för att dom är så olika från det som är normen om vad man ska läsa?
Vad tycker du? Berätta gärna om dina tankar kring näthatet.


Nathalie Lundström

8 kommentarer:

  1. Ditt inlägg är intressant och tar upp viktiga frågor om mobbning och trakasserier på internet. Svaret på dina frågor i slutet av inlägget ligger för det första i varför vi, läsare, väljer att läsa dessa bloggar? Vad är det som lockar oss? Kanske vi vill omedvetet läsa något som är provocerade och väcker starka känslor? Jag tror att det liggar i människans natur att dra uppmärksamhet till sig själv på olika sätt. Ibland blir dessa sätt för grymma. Om ingen till exempel läste Katrins Zytomierskans blogg skulle inte hon uppmärksammas på det sätt som hon gör idag. De som bedriver bloggar fattar att de måste komma med provocerande uttalande för att locka oss. Vi ger bloggare chansen till överlevnad.
    /Maria Erlandsen

    SvaraRadera
  2. Jag håller fullständigt med dig i vad du skriver och önskar att fler människor delar dina tankar. Tyvärr har utvecklingen idag tagit ett steg i fel riktning, vi älskar att provocera och vi älskar att hata. Framför allt är internet en plats där vi lätt kan komma undan med elakheter, på internet behöver vi inte längre stå upp för oss själva och genom chansen till anonymitet gör det oss bara ännu grymmare.

    SvaraRadera
  3. Jag gillar hur du beskriver internet som 'en fantasivärld där inga lagar gäller'. Du kunde inte ha fångat upp det bättre! Och just den här mobbningen som beskriver finns överallt. Hårda sårande ord, som uttrycks, just för att bara vara elaka! Ett mode att vara elak har spridits inom nätet, och det är fruktansvärt fel! Och det kommer bara att bli värre! Internet är så otroligt stort och att försöka stoppa det anser jag vara omöjligt!
    Mycket, mycket bra inlägg!
    /Cathrine Damberg

    SvaraRadera
  4. Bra inlägg med mycket moral i! De bloggare som du nämner har antagligen fått den uppmärksamheten de fått just genom att vara provocerande. Alex Schulman, som du nämner, har ju gjort en grej av att balansera på gränsen och provocera så långt det är möjligt. Eftersom han skrivit under sina inlägg så får han även möta kritiken vilket bör anses som rättvist. Men det är klart, att mobba och driva med andra människor för ha roligt åt det själv är ett ganska billigt sätt att bedriva en verksamhet på. Du gör en bra poäng i att dessa bloggare ger sken av det kul att vara elak och provocerande eller viktigt att vara smal. De pratas mycket om att barn och unga tidigt ska lära sig vad som är rätt och fel. Eftersom många ungdomar söker sig till dessa personer bär de ett ansvar som de uppenbarligen inte hanterar särskilt bra.
    /Martin G

    SvaraRadera
  5. Jag håller med dig, det är verkligen synd att det ska vara ett så rått klimat med så mycket elaka kommentarer på internet, bara för att man kan sitta hemma och gömma sig bakom sitt tangentbord. Då är det ju mycket bättre att som t ex Alex Shulman kanske vara lite elak, men stå för det och skylta med sitt namn. Samtidigt är, som Maria skriver här ovanför, vi bloggläsare en del av problemet. Det är ju väldigt många som läser sånna här elaka bloggar, jag har t ex läst många av Alex Shulmans elaka inlägg med nöje. Men det är väldigt trist när det går till överdrift och människor blir sårade. Men bra skrivet! När internet bara tar mer och mer plats i våra liv är det här väldigt viktiga frågor att fundera kring.
    /Oskar Fjällborg

    SvaraRadera
  6. Jag har alltid förespråkat att internet ska vara en sorts frizon där alla ska kunna uttrycka sina mest kontroversiella åsikter och tankar vare sig man vill vara anonym eller inte. Naturligtvis är det inte bra att det förekommer mobbing över nätet och att ett antal individer mår dåligt över det, men det är samtidigt ett ganska lågt pris att betala (missförstå mig rätt). Vi har nu ett relativt fritt forum där vi kan diskutera egentligen vad som helst med människor från hela världen. Skulle vi nu börja lagstifta osv. angående trakasserier och (det otroligt svårtolkade begreppet) kränkning skulle detta lämna ett enormt utrymme för vidare, strängare lagstiftning. Förr eller senare skulle vi sitta med ett internet som snarare liknar ett kabel-TV nät där vi blir matade med ”färdig” information istället för att skapa egen och ta del av andras som vi gör idag. Ibland måste man offra något för att få något bättre!
    /Jesper Gärder

    SvaraRadera
  7. Dessvärre råder inte sunt förnuft hos alla. Men som jag har kommenterat i ett tidigare inlägg så anser jag folk borde bli mer upplysta om när det bryter mot yttrandefriheten.
    Sedan är jag med dig om att är man med i spelet får man också tåla utfallet av man sagt.
    Jag gillade benämningen "fantasivärld" för ibland ter sig internet så

    / Emma T.

    SvaraRadera
  8. Liselotte Englund25 januari 2010 kl. 15:05

    Nathalie och resten: Bra inlägg och bra kommentarer. Angeläget ämne.Jag tycker din slutfråga om "hat-kärlek" är slående. Jag tror det kan vara samma fenomen som att olycksdöden får så stor uppmärksamhet och väcker sånt läsarintresse. En idéhistoriker skulle antagligen svara att orsaken är människans primitiva behov av bekräftelse på att "detta har hänt men det drabbade inte mig". På bloggen förtalas andra, men (förhoppningsvis) inte jag. Ett märkligt och beklämmande behov, om så är fallet. Men varför skulle annars någons olycka eller pinsamhet vara en annans underhålling?
    ... funderar Liselotte

    SvaraRadera